~Fördomar och frågor om bisexualitet~

"Bisexualitet är trendigt - därför kallar sig fler idag sig bi. Folk som är bisexuella är egentligen heterosexuella som experimenterar eller vill verka frigjorda."

När den negativa inställningen till homosexualitet minskar, blir det lättare att komma ut både som homosexuell och bisexuell. Att många idag kommer ut som bisexuella kan alltså förklaras på annat sätt än att det skulle handla om att heterosexuella väljer att kalla sig bi för att det är trendigt. Det kan helt enkelt handla om att människor med bisexuell läggning nu börjar tala om sin bisexualitet. För andra kan en flirt med någon av samma kön, eller ett besök i en miljö där HBT-människor träffas, vara ett sätt att ta reda på om man är bi, fast man ännu int eupplevt attraktion gentemot människor av båda könen. Andra kallar sig bisexuella för att de upplever att etiketterna hetero- eller homosexuell som begränsande.


"Bisexualitet är bara en fas i komma-ut processen, bisexuella är bara för rädda för att medge att de egentligen är homosexuella."

För många som växer upp i ett samhälle där alla förväntas vara heterosexuella, kan en bisexuell identitet vara första steget mot en homosexuell identitet. Det innebär inte att denna tillfälliga bisexuella identitet är mindre värd eller mindre giltig. Det finns också de som kommer ut som bisexuella efter att ha identifierat sig som homosexuella. Vilken sexuell identitet som helst kan alltså vara i ”fas”; hetero-, homo-, eller bisexuell identitet. För många människor är bisexualitet en livslång stabil identitet, precis som homo- eller heterosexuell identitet.
"Alla människor är egentligen bisexuella."

Det är möjligt att alla har en potential för att attraheras av båda könen, men när man talar om bisexuella eller bisexualitet så brukar man vanligtvis mena upplevd attraktion: att man faktiskt känner sig attraherad av människor av båda könen. Dessutom kan det vara kränkande för både hetero- och homosexuella att få sin identitet ifrågasatt. Det bör vara upp till var och en att identifiera sig själv.

"Bisexuella drar nytta av homokampen samtidigt som de kan gömma sig i ett heteroförhållande när det passar."

Det är inte alltid lätt att leva i en samkönad relation, eftersom personer som är öppna med det riskerar att drabbas av fördomar eller diskriminering. En del tror därför att möjligheten att leva med en person av motsatt kön är ett val som borde fresta många bisexuella. Men det kan vara precis lika smärtsamt för en bisexuell person med heterosexuell partner att dölja sin sexuella identitet för omgivningen, som det är för homosexuella att dölja sin sexuella identitet.
Precis som det finns en del homosexuella "i garderoben" och en del homosexuella som är öppna, så finns det bisexuella som är öppna med sin bisexualitet, både för sin egen skull och av mer politiska skäl. Många av dem som drivit HBT-rörelsen framåt genom att figurera i media, demonstrationer och i parader, har varit bisexuella, men eftersom människor i dessa sammanhang ofta förutsätts vara homosexuella, så syns inte alltid bisexuellas delaktighet. Viljan eller behovet av att vara öppen med sin sexuella identitet har alltså ingenting att göra med om man är homo- eller bisexuell, inte heller om med könet på ens partner.
"Måste alla bisexuella ha både en kille och en tjej samtidigt?"

Nej. Vissa bisexuella tycker att något saknas i en relation med bara en partner och vill därför parallellt ha längre eller tillfälliga relationer även med personer av det andra könet. Andra bisexuella känner inte så. Människor som kallar sig för bisexuella säger alltså bara att de kan attraheras av både kvinnor och män. De säger inte att de nödvändigtvis måste agera efter den attraktionen mer än vad hetero- eller homosexuella måste agera efter sin attraktion mot människor än sin partner.
Bi-, homo- och heterosexuella kan alla leva i öppna relation – eller i monogama relationer. Man kan alltså inte dra några slutsatser om en persons livsstil utifrån hennes sexuella identitet. Samhället uppmuntrar till heterosexualitet och monogami, med det borde vara upp till var och en att själva välja hur man vill att ens sexuella och känslomässiga relationer ska se ut.
"Men hur kan man vara bisexuell om man lever monogamt – är man inte hetero- eller homosexuell då?"
Man behöver inte vara heterosexuell för att man lever med en person av motsatt kön, eller homosexuell för att man lever med någon av samma kön. Man kan känna sig som bisexuell hela tiden – oavsett könet på ens partner. Att ha en bisexuell identitet innebär att man vet om att man attraheras av båda könen. Den insikten finns där oavsett vad partnern har för kön. En del bisexuella väljer därför att tala om samkönade och olikkönade relationer, istället för hetero- eller homorelationer, för att visa att man inte är heterosexuell även om man lever i en olikkönad relation.
"Varför skulle bisexuella som lever med någon av motsatt kön söka sig till HBT-miljöer? Bisexuella lever i en heterosexuell relation har ju samma rättigheter som heterosexuella."
Bisexuella söker sig till samma träffpunkter som homosexuella för att komma ut, för att träffa vänner och för att få vara i en miljö där man kan tala öppet om sin sexuella läggning utan att den sexuella identiteten ses som ett problem eller något avvikande och annorlunda. Det behovet kan man ha som bisexuell, även om man lever i en relation med någon av motsatt kön. Behovet av identitetsstöd har alltså inget med partners sexuella läggning eller kön att göra.
"Hur kommer det sig att jag ser så mycket färre bisexuella än bögar och lesbiska?"
Ibland tror människor att man kan förutsäga en människas identitet genom könet på hans eller hennes partner. Två kvinnor hand i hand förutsätts till exempel ofta vara lesbiska, medan en kvinna och en man hand i hand gärna förutsätts vara heterosexuella – när det egentligen kan vara så att alla fyra är bisexuella. I heterosammanhang förutsätts folk ofta vara heterosexuella, och i HBT-miljöer förutsätts folk vara homosexuella, när det är så att både hetero-, homo- och bisexuella egentligen finns i dom flesta miljöer.
"Är det någon skillnad på att komma ut som bi och att komma ut som homo?"
Precis som att det finns negativa föreställningar om hur bisexuella är, så finns det negativa föreställningar om hur homosexuella är. Negativa attityder som specifikt berör bisexualitet kan ställa till problem för människor i färd med att bejaka en bisexuell identitet. En annan skillnad mellan homo- och bisexuella är att där homosexuella söker sig till homosammanhang för att slippa vara en minoritet i det omgivande samhället, så är bisexuella som kommer ut fortfarande i minoritet i homosammanhang. En del bisexuella tycker därför att det är värdefullt med forum där bisexuella kan träffas och utbyta erfarenheter med varandra.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0